Švenčių ratas atvirukuose: Kalėdiniai sveikinimų atvirukai

Sveikinimų turinys – linkėjimai – yra per amžius iš kartos į kartą keliaujanti sena tradicija. Kalėdinių atvirukų komercinės prekybos bumas iš tikrų prasidėjo 1840-aisiais Jungtinėje Karalystėje, kai visus užvaldė Kalėdų karštinė. 1870 metais Kalėdos buvo pripažintos oficialiomis atostogų dienomis Amerikoje ir Anglijoje. Sovietmečiu Lietuvoje kalėdiniai atvirukai nebuvo leidžiami, nes visos religinės šventės buvo uždraustos. Didžiausia švente tapo Naujieji metai.

Tačiau kad ir kaip buvo – Kalėdos visada buvo kupinos šiltų ir nuoširdžių žodžių bei stebuklo laukimo. Be papročio keistis dovanomis, puošti kiemus ir kambarius, anksčiau labai mėgsta dovanoti atvirukus. Kalėdiniai atvirukai turi seną istoriją, todėl buvo ypač malonu sulaukti gražių atvirukų su gražiais ir nuoširdžiais linkėjimais Kalėdų proga.

Šiandien pašto dėžutėje radę voką su kalėdiniu atviruku nuo artimo žmogaus tikriausiai labai nustebtumėte. O dar visai neseniai kalėdiniai atvirukai buvo tai, ko mes kasmet laukdavome ir ką kiekvienas su džiaugsmu rašydavome.

Tarpukario kalėdiniuose atvirukuose vyravo angelų ir prakartėlių motyvai. Populiarūs buvo fotoatvirukai su damų ir džentelmenų scenomis. Mano tetos alytiškės Zosės Buracienės kolekcijoje turbūt seniausias kalėdinis atvirukas taip pat su besišypsančios damos atvaizdu. Leidimo metų nėra, sveikinimo dedikacijoje taip pat metų nėra. Kiti atvirukai 1990-ųjų metų leidimo. 

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Venciūnų filialo vyresnioji bibliotekininkė Jolita Jaruševičienė